Olika förutsättningar för nätverkande

Detta är premiärinlägget för vår blogg där vi diskuterar små och medelstora företags vardag, utmaningar och succéer ur ett lokalt och globalt perspektiv. Idag om nätverkande – hur ser värdefulla nätverk ut i Silicon Valley, Gnosjö och Vitaby och vad kan de göra på riktigt.

De flesta framgångsrika entreprenörer och företagsledare är överens om det ovärderliga i att ingå i nätverk där man kan hämta inspiration, kunskap och viktiga kontakter plus att dela med sig av sin egen erfarenhet. Jag hade absolut inte fortsatt som entreprenör om jag inte hade fått all den hjälp och uppmuntran från nya kontakter som många gånger växt till livslång vänskap.

Nätverket Silicon Valley 

Om du bor i Silicon Valley med världens mest kända ekosystem för företagsutveckling eller i Vitaby, mellan Kristianstad och Simrishamn, ser förutsättningarna rätt olika ut för nätverkande.

I Silicon Valley har du världens starkaste samling av riskkapitalbolag inom ett par mils radie. Du kan slå dig ner på ett kafé och snabbt börja diskutera din affärsidé med erfarna entreprenörer. Det surrar startup överallt och nyfikenheten på nya lösningar och idéer som man kan hjälpa till att göra affärer av är näst intill outtömlig. Men, du har också en mördande konkurrens av entreprenörer från världens alla hörn som bokstavligen jobbar dygnet runt för att hitta kapital och få råd att anställa hett eftertraktade medarbetare.Silicon Vikings Här gäller det att nå en ganska liten klick som utgör det nätverk som verkligen kan göra skillnad för dig och ditt företag. Om du är nyfiken på Silicon Valley kan du läsa Sheridan Tatsunos bok "In the Valley of Digital Dreams" eller den nyutkomna ”Chaos Monkeys” av Antonio García Martínez. Du kan också följa vågen av entreprenörer som åker dit bara för att uppleva eller för att pröva lyckan. En ypperlig guidning inför resan kan du få av Bengt Eliasson och nätverket Silicon Vikings (Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.)

Sveriges motsvarighet till Silicon Valley

När det gäller skicklighet i nätverkande, ligger nog Gnosjö med sin Gnosjöanda i täten. Regionen är idag Sveriges mest industritäta med flera tusen tillverkningsföretag. BGR logoMånga regioner har nog tittat avundsjukt på deras formel och försökt skapa olika offentliga och/eller privata organisationer som ska leda till att Gnosjöandan kan kopieras. Kanske är Gnosjöandans framgång beroende just på att den inte är formell utan att den har växt fram under årtionden av små ekonomiska omständigheter kombinerat med beständiga mötesplatser. Idag finns även flera organiserade samarbeten som verkar utifrån Gnosjöandans kärnvärden. Om du vill lära dig mer kan du t ex kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., tel. 0370-331502. made in gnosjo logo 

Så här definierar Gnosjöandan själva sina ingredienser för framgångsrikt nätverkande:

I höstas startade Cecilia Olsson Vitaby Kyrkby Gårdsmejeri med målet att producera smör, grädde, crème fraiche etc. av yppersta kvalitet.Vitaby prod En kvalitet så hög att man inte blinkar för att betala för dessa småskaliga och hantverksmässigt framställda produkter. I Vitaby finns också föreningen Vitaby Station som träffas för att det är trevligt. Cecilia tog i höstas med sitt smör till föreningens höstsammankomst som ackompanjemang till pumpasoppa och delikatesser från närproducenter. På studs fick hon stor uppskattning av alla för sitt smör och jag tog det till Stockholm för demonstration till försäljning.
Med hjälp av webb och Facebook sprider vi nu kunskapen om Vitabys magiska mejeriprodukter. Och se, nyligen öppnades en gårdsbutik i den nya röda friggeboden som har blivit en samlingsplats för mejerikonnässörer inte bara från Österlen. Ett växande mikronätverk för att lyfta en duktig entreprenör.

Vitaby Mejeri kor

Ledning, engagemang, uthållighet

Ofta när man diskuterar nätverk med företagare är de mycket positiva men nämner i samma andetag bristen på tid och vikten av kvalitet i nätverket. Finns det en formel för ett modernt, värdefullt nätverk där förtroenden och erfarenheter utbyts? Vilka ingredienser krävs för att skapa ett sådant nätverk? Jag har absolut inget fullständigt svar men av erfarenhet vet jag att utan aktiv ledning, djupt engagemang och ihärdighet monteras de flesta nätverk, klubbar och forum ner ganska snart. Finns det plats för nya forum? Vilken ledstjärna skulle de navigera efter?

Erica Toft, 1 mars 2017

 

Dela denna!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Taggar: Blogg, Nätverk, Network, Nätverkande, Silverdal Innovation Network

Skriv ut